Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Barbados

2008.09.01
Kép Barbados
 
1976. október 6-án a Cubana de Aviación légitársaság CU-455 járata, egy DC-8-as típusú repülőgép megérkezik a Seawell nemzetközi repülőtérre, Barbadosra. Délelőtt 11 óra 21 perc. Ötvennégy perccel később a járat Jamaica felé indul tovább. 12 óra 23 perckor egy robbanás rázza meg géptestet, amely tüzet okoz és öt drámai perc után a repülőgép a tengerbe zuhan. Nincsenek túlélők. Hetvenhárom ember (57 kubai, 11 guyanai és 5 észak-koreai állampolgár) veszti életét. A kubai ifjúsági vívóválogatott, ami éppen akkor nyerte meg a közép-amerikai bajnokságot Caracasban is az áldozatok között van.
 
 
Ők a barbadosi gépen meggyilkolták az édesapámat; a nagymamám belehalt a legkedvesebb fia elvesztése felett érzett fájdalmába; ő volt a példaképem, a legfontosabb ember az életemben.
 
Josefina Ileana Alfonso
 
Megölték a páromat, a barátomat, a gyermekeim apját. Senki nem tud érte kárpótolni; nem tudja enyhíteni sem, mert ők tönkretették a családomat, egy tökéletesen boldog családot.
 
Iraida Malberti
 
 „…Gyakran gondolok Virgen Filezalára, aki mérnök szeretett volna lenni; ő egy olyan virág volt, amely éppen akkor kezdett nyílni, és amelyet tövestül kitéptek 17 éves korában. És Carlos Miguel Leyvára a simára borotvált arcával és tiszta tekintetével, és persze Nancy Urangára, aki a női ifjúsági csapat egyetlen férjes tagja volt gyönyörű kék szemekkel és állandó mosollyal az arcán.
Irene Farbes, újságíró és egykori vívó 
  
Amikor kubai pilóták, diplomaták vagy azok családtagjai halnak meg, akkor én nem érzek sajnálatot, ezeknek az embereknek a halála örömmel tölt el.”
 
Guillermo Novo Sampol, Miami, 1976. december 19.
 
 „Ez az akció messze a leghatásosabb támadás volt Castro ellen.
 
            Louis Posada Carriles válasza egy újságíró neki feltett kérdésére, ami a barbadosi gép elleni szabotázsra vonatkozott
The Miami Herald, 1991. november 10.
 
…Magaly 33 éves volt, amikor meghalt, édesanyja egy 12 és egy 2 éves gyermeknek (Robertico és Abel Santiagónak), akik árvaságra jutottak. Ez egy borzasztó bűncselekmény volt…
 
William Grave de Peralta, Magaly Grave de Peralta légiutas-kísérő édesapja
 
 
Egy hat hónapos kifiunk volt, éppen az első születésnapjának megünneplését terveztük…
 
Csak amikor Fidel gyászbeszédét hallgattam, akkor kezdtem igazán felfogni, hogy örökre elvesztettem Juliót, a kisfiam édesapját, az életem értelmét. Soha nem fogom elfelejteni őt.
 
Martha Saudoral López, Julio Herrera Aldona, a párbajtőr csapat tagjának a felesége

…a Barbados felett lelőtt DC-8-as repülőgép harci repülőgép volt, amit a Cubana de Aviación felirat jelzett.
 
Orlando Bosch egy cikkének részlete
El Nuevo Herald, 2001. október 14.