Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az afganisztáni háborút azzal igazolátk, hogy...

2008.09.01
Kép Részlet Leonard Weinglass, Antonio Guerrero ügyvédjének beszédéből
 
 …az afganisztáni háborút azzal az elvvel igazolták, hogy egy olyan ország, amelyik terroristákat rejteget, ugyanolyan bűnös, mint azok. Negyven éve ez az ország egy egész Kuba ellen irányuló terrorista hálózatot rejteget Floridában, sőt toborozza, kiképzi és felfegyverzi őket, és amikor Kuba ismételten kérte az Egyesült Államokat, az országot, amely bújtatja őket, hogy fogja vissza ezeket a terroristákat, teljes tétlenséget tapasztalt ez ügyben. Így Kuba úgy döntött, hogy egy csoportot küld ide, hogy feltérképezzék a Floridában levő terrorista hálózat tevékenységét, ám amikor már túl közel férkőztek hozzájuk, az FBI lépett, és letartóztatta az Ötöket, vádat emeltek ellenük az emigráns közösség központjában, Miamiban, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték őket.
{…}
Ez az ügy jobban érthető, ha ismerjük Orlando Bosch, a terrorista hálózat egyik tagjának történetét, aki bombát rakott egy kubai repülőgépre 1976-ban, ami a levegőben felrobbanva 73 embert gyilkolt meg. Ezután Mr. Bosch kérvényezte, hogy letelepedhessen az Egyesült Államokban, és az Igazságügyi Minisztérium és az INS nemkívánatos személynek tartotta őt 30 éves terrorista tevékenysége miatt és figyelmeztették, hogy ha belép az Egyesült Államokba, akkor börtönbe fogják csukni. Ám Orlando Bosch-nak volt egy barátja Floridában, egy fiatalember, aki kormányzó akart lenni. Jeb Bush-nak hívták.
 
Ő közbenjárt az apjánál, aki történetesen az Egyesült Államok elnöke volt, és George Bush érvénytelenítette az Igazságügyi Minisztérium és az INS határozatát, és garantálta Orlando Bosch-nak az Egyesült Államokban való letelepedést. Jelenleg szabad emberként sétál az utcákon Miamiban, Florida államban. Szabad emberként sétál, miközben az Ötöket, akiknek fegyverük sem volt, még kevésbé robbanószerük, nem ártottak az Egyesült Államoknak, nem jelentettek titkos információkat, nem veszélyeztették az állambiztonságot, a legszigorúbb börtönökben tartják fogva itt, az Egyesült Államokban.
Legközelebb, ha a Bush adminisztráció a terrorizmus elleni háborúról moralizál, jusson eszébe Orlando Bosch és jusson eszébe az öt kubai is.
 
Háború-ellenes menet
2002. október 26., Washington D.C.