Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vélemények az öt kubai ügyével kapcsolatban

2008.09.01
„René és Gerardo családjuktól való folyamatos elszigetelése teljes mértékben törvénytelen és morálisan is elítélendő.”
 
Leonard Weinglass, Antonio Guerrero ügyvédje
2003. szeptember 12.
 
 „Felháborító, hogy azok, akik mindig az emberi jogok tiszteletben tartása mellett emelnek szót, és a média eszközeivel folyamatosan „informálnak” az emberi jogok állítólagos megsértéseiről, hallgatnak – már jó néhány éve – arról a tényről, hogy az Egyesült Államok kormánya nem engedélyezi két kubai asszonynak, hogy meglátogassák a férjeiket; nem engedélyezi, hogy Gerardo és René fogadja feleségét, és René-től megtagadja a lehetőséget, hogy láthassa a kislányát. Teszik mindezt az Egyesült Államok által is aláírt egyezmények és nemzetközi szabályozások hosszú sora ellenére, amelyek pedig köteleznék őket a látogatások engedélyezésére.”
 
Ricardo Alarcón de Quesada, a kubai nemzetgyűlés elnöke
2003. június
 
„Úgy gondoljuk, hogy a közvetlen hozzátartozóik látogatásának régóta tartó és folyamatos megtagadásai fájdalmas plusz büntetést rónak ki René Gonzalez-re és Gerardo Hernández-re a rájuk kiszabott ítéleteken felül. Ezenkívül, a látogatások megtagadása negatív hatással van a családtagokra, beleértve René Gonzalez kislányát is, aki még nem tud az édesanyja nélkül utazni. Úgy hisszük, hogy mivel ezek a látogatások semmiféle fenyegetést nem jelentenek ezek az intézkedések fölösleges büntetések és ellentétesek mind az elítéltekkel való emberséges bánásmódra vonatkozó normákkal, mind pedig az államok a családi élet védelmére vonatkozó kötelességével. Azt szeretnénk, ha felülvizsgálná a kérdést és előremozdítanák a feleségek minél előbbi találkozását a férjeikkel a börtönben, és minden ehhez szükséges körülménnyel együtt.”
 
Az Amnesty International levele az Egyesült Államok külügyminisztériumához
2006. január 11.
 
„Humanitárius kérdés, hogy meg kell adni a jogot feleségeknek, hogy meglátogathassák az ebben az ügyben elítélt férjeiket. Az Egyházak Nemzeti Tanácsának nem tiszte megítélni eme két (illetve a másik három) ember elleni ítéletek jogosságát. Viszont a két asszony vízumainak megtagadásának ügyében úgy hisszük, hogy a jelenlegi körülmények között emberbaráti kötelesség ennek a két asszonynak engedélyezni, hogy láthassák a férjeiket, így tehát azt szeretnénk, hogy tegyék lehetővé Ms. Perz-nek és Ms. Salanueva-nak (és a lányának), hogy beléphessenek az Egyesült Államokba és megtegyék eme látogatásokat.”
 
Az USA-beli Egyházak Nemzeti Tanácsának levele Condoleezza Rice miniszterasszonynak
2006. január 27.
 
 „Az európai és a fejlődő országok országgyűlési képviselői elítélik a két kubai állampolgár, René Gonzalez és Gerardo Hernández Nordelo – akiket az Egyesült Államokban tartanak fogva 1998 óta - feleségeinek férjeik meglátogatásához való jogának a megtagadását.Mellettük állunk szenvedésük és gyermekeik szenvedésének idején, amit az okoz, hogy nem láthatják édesapjukat, és arra kérjük az amerikai hatóságokat, hogy vegyék figyelembe saját büntetési és eljárási törvényeiket, amelyek a látogatási joggal foglalkoznak, valamint ama számos különböző nemzetközi, az Egyesült Államok által is aláírt okiratban szereplő nemzetközi törvényt, amelyek a fogvatartottak és hozzátartozóik emberi jogaira vonatkoznak.”
 
Az ACP-EU egymáshoz kapcsolódó parlamenti gyűlésének hatodik ülésekor tartott Nők Fóruma
2003. október
  
„Ez a Ház felfigyelt arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban megtagadják az országba való belépést, ezzel megakadályozva a közvetlen hozzátartozókat, hogy meglátogassák az őrizeteseket és felszólítjuk az Egyesült Államok kormányát, hogy járuljon hozzá ahhoz a petícióhoz, amely a perújrafelvételt követeli ebben az ügyben és biztosítson olyan jogi kereteket, amelyek garantálják tisztességes tárgyalást.”
 
A Brit Parlament 174-es indítványa, amelyet több, mint 110 képviselő írt alá
2002. november 21.
 
 „Ez az öt fiatalember a legszigorúbban őrzött börtönökben van fogva tartva, érintkezési lehetőség nélkül, hosszú ideig magánzárkában; és kettejüktől megtagadták a jogot, hogy fogadhassák családjaik látogatását. Ezt az önkényes helyzetet, ami rendkívül fájdalmas számukra és hozzátartozóik számára egyaránt, azonnal meg kell szüntetni.”
 
 Nyílt levél az Egyesült Államok főügyészéhez, amelyet aláírt Harold Pinter Nobel-díjas író és a Brit Parlament 110 tagja
2006. február
 
 „Az elmúlt hét év óta ez az öt férfi a legszigorúbban őrzött börtönökben van, megtagadnak tőlük minden érintkezési lehetőséget, hosszú ideig magánzárkában voltak, és kettejüktől megtagadták a jogot, hogy fogadhassák a feleségeiket, és egyiküktől, hogy láthassa a kislányát. Ez megsérti mind az Egyesült Államok törvényeit, mind pedig a nemzetközi jogszabályokat és az elítéltek emberi jogait is.”
 
Az Ír Parlament (Dáil Eireann) képviselőinek az Egyesült Államok főügyészéhez intézett felhívása
2005. szeptember 30.
 
 „René Gonzalez, akit 15 évre ítéltek, és aki amerikai állampolgárnak született, nem fogadhatja lányának Ivette-nek a látogatását, aki egyébként szintén amerikai állampolgár.
 
Ez a kegyetlen és példátlan büntetés kimeríti a kínzás hagyományos meghatározását. Erre az eljárásra az Egyesült Államok hatóságait a saját terroristái iránti szeretet vezeti. De vajon hogy tegyünk igazságot egy öt éves gyerek számára? Miért kellett öt évig szenvednie attól, hogy nem volt semmilyen kapcsolata az édesapjával? Milyen jogi, erkölcsi vagy politikai érvek igazolhatják ezt? Nyilvánvalóan semmilyenek.
 
Nagyon kevés dolog ismert ebből. Biztos vagyok benne, hogy néhányan önök közül itt hallanak először erről, mivel a tömegmédiában nem jelenik meg ez az ügy. És ez az amiért egy ilyen bűntény, mint ez megtörténhet.”
 
Ricardo Alarcón de Quesada, az Egyesült Államokbeli Fekete Szociális Munkások Nemzeti Szövetségének (NABSW) tagjaival való találkozásakor
2003. augusztus 12.