Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ki az öt kubai?

2008.09.01

 

Kép

Kik ők? Ők kubai hazafiak, akiket 2001 júniusában ítéltek 15 évtől a kétszeres életfogytiglanig terjedő szabadságvesztésre az USA szövetségi börtöneiben, azért mert megpróbálták megvédeni a hazájukat, Kubát, a Miamiban működő terroristáktól.

Az ítélet után 17 hónapot töltöttek magánzárkában, a Biztonsági Részlegen, teljes elszigeteltségben. Az USA kormánya által politikailag erősen befolyásolt tárgyalást követően ítélték őket el, azzal a váddal, hogy az Egyesült Államok katonai támaszpontjai ellen kémkedtek és fenyegették az USA nemzetbiztonságát. Valójában ők csak a feladatukat végezték, és nyomon követték a jobboldali terroristákat Miamiban. Ha egy készülő veszélyes akcióról szereztek tudomást, az információikat megosztották az USA hatóságaival. Kuba jogos önvédelme a terrorista akciókkal szemben Több mint negyven éve, jobboldali kubai terrorista csoportok működnek Miamiban, és hajtanak végre számtalan terrorista cselekményt Kuba ellen.

Ezzel nem csak Kubának ártanak, hanem azoknak az Amerikában élő kubaiaknak is és minden olyan embernek, akik támogatják a két ország kapcsolatának normalizálódását és a blokád megszűntetését. Ezeknek az akcióknak, amiket az Alpha 66, Brigada 2506, Omega 7, Brothers to the Rescue és a Comandos F4 nevű csoportok hajtottak végre, már rengeteg ártatlan civil esett áldozatul.

Mivel az újfasiszta, Kuba-ellenes szervezetek büntetlenül tevékenykedhetnek az Egyesült Államokban, – a CIA és az FBI tudtával és támogatásával – a kubai kormány úgy döntött, hogy kubai ügynököket küld Floridába, hogy figyelemmel kövessék a terroristák tevékenységét. Az ügynökök beépültek a szervezetekbe, hogy figyelmeztetni tudják hazájukat a várható támadásokra. Ezzel a titkos küldetéssel a kubai titkosszolgálatnak az volt a célja, hogy a beépült ügynökök – életüket kockáztatva – olyan bűncselekményeket akadályozzanak meg, amelyek kubai és amerikai emberek életét veszélyeztethetik.