Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az Amnesty International az egész világra kiterjedő kampányt indít az öt kubai hazafi ügyében

2008.10.24

Kép Az Amnesty International elindította nyilvános kampányának első szakaszát, ami Olga Salanueva és Adriana Pérez látogatási jogának érvényesítéséért folyik. Ők olyan kubai állampolgárok, akiknek férjeik az Egyesült Államokban börtönbüntetésüket töltik. A felhívást a Wire magazin októberi számában tették közzé, amely az Amnesty International száznál több nemzetközi szervezetének több mint 2,2 millió tagjához jut el.

A férjek, René González és Gerardo Hernández, akik tagjai annak a “Miami Ötök” néven híressé vált csoportnak, három másik sorstársukkal az USA börtöneiben ülnek 1998 óta. Bűnösnek találták őket abban, hogy “egy külföldi kormány be nem jelentett ügynökei” voltak és más ehhez kapcsolódó vádpontokban is. A feladatuk azoknak a Floridában működő szélsőjobboldali terrorista csoportok megfigyelése volt, akiket számos Kuba elleni terrorcselekményért terhel felelősség.

Az Egyesült Államok kormánya többször is elutasította Olga és Adriana vízumkérelmét azzal az indokkal, hogy mindkét asszony terrorizmussal, kémkedéssel és állambiztonsági kérdésekkel hozható összefüggésbe. Tették ezt annak ellenére, hogy az amnesty International világossá tette “egyikük ellen sem emeltek vádat az ilyesfajta állítások alapján”.

Az Amnesty International kampánya a következőket jelenti ki:

“Az Amnesty International úgy gondolja, hogy a családtagok látogatásainak megtagadása szükségtelen büntetés a fogvatartottaknak, és ellenkezik a rabokkal való emberi bánásmód normáival, valamint a családi élet védelmére hozott, minden államra kiterjedő kötelezettségekkel is.”

A nyilatkozat így folytatódik:

“azzal, hogy megtagadja a látogatás céljára igényelt vízumokat, az USA szükségtelen büntetést alkalmaz a fogvatartott személyekkel szemben, a börtönbüntetésükön felül, és ez szembenáll a nemzetközi emberi jogi normákkal.”

Rob Miller, a Kubai Szolidaritási Kampány igazgatója így nyilatkozott:

“Nagy örömmel tölt el minket az Amnesty International kampánya. Olga és Adriana is az Egyesült Királyságba érkezik a jövő héten, hogy részt vegyenek egy nagy londoni konferencián és az USA nagykövetségnél tartandó tiltakozó virrasztáson. Most, hogy a világ minden táján emberek milliói keresik eme igazságtalanság okát, reméljük, hogy az amerikai kormányzat elgondolkozik és biztosítja ennek a két asszonynak a lehetőséget, hogy láthassák férjeiket, amilyen gyorsan csak lehet.“

Tony Woodley, a Unite főtitkára ezt mondta:

“Ez az ügy rávilágít arra, hogy az Egyesült Államok kormánya miként csúfolja meg az igazságot, amikor a Miami Ötök ügyét politikai kártyaként felhasználja Kuba ellen. Az, hogy megtagadja a családoktól, hogy meglátogassák a szeretteiket teljes mértékben embertelen.”

A teendő:

Az Amnesty International arra kér mindenkit, hogy sürgősen írjon az Egyesült Államok kormányának, minél előbb biztosítsák a Olga Salanuevának és Adriana Péreznek a látogatás jogát.

A cím:

Stephen McFarland

Head, Office of Cuban Affairs

US Department of State

2201 C Street NW

Washington DC 20520

USA

Fax: +1 202-736-4476