Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Népek Barátsága Kubai Intézetének felhívása

2008.09.17
Kép  NÉPEK BARÁTSÁGA KUBAI INTÉZETÉNEK FELHÍVÁSA
minden kubai barátsági és szolidaritási szervezethez,
Kuba minden barátjához

 

 Ezekben a napokban az Egyesült Államok kormánya újfent villogtatja kettős morálját és Kuba elleni agresszív, népirtó politikáját.

Ez alkalommal médiahasznot akar húzni a hazánkon átsöprő Gusztáv és Ike hurrikán okozta csapásból és úgymond Kuba toleranciahiányából, hogy nem fogadta el a Bush kormányzat humanitárius gesztusait.

Erre vonatkozóan barátainknak tudniuk kell, hogy tetemesek e pusztító hurrikánok okozta károk. Előzetes számítások 5 milliárd dollárt meghaladó veszteségekről számolnak be alapvetően a lakásállományban, a villanyáram-termelésben, a távközlés, valamint a gazdasági és mezőgazdasági infrastruktúra terén.

Kuba, mely szolidaritásának különböző természeti csapásokat elszenvedett, számos ország iránt hosszú története van, már sok kormánytól, nemzetközi és baráti intézményektől kapott anyagi segítséget, melyre sürgősen szükségünk van és hálásan köszönünk beleértve azt is, mely az Egyesült Államokban lévő barátainktól vagy becsületes egyénektől érkezik vagy érkezhet.

Azonban, amint Kuba washingtoni Érdekképviseleti Hivatalának a 2008. szeptember 14-én az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának átadott szóbeli jegyzéke kifejti, Kuba olyan kormánytól nem fogadhat el adományt, mely majd 50 éve kemény gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádot tart fenn népünk ellen. Még kevésbé akkor, ha ezt az adományt ez a potencia ugyanannyira szükségtelen, mint elfogadhatatlan helyszíni felmérésekhez és kiértékelésekhez köti.

Kubának nincs szüksége arra, hogy bármit is ajándékba kapjon. Azt kéri, amint az említett jegyzékben szerepel, hogy vásárolhasson olyan feltétlenül szükséges anyagokat, melyeket más piacokra az amerikai vállalatok rendszeresen exportálnak, és ezeknek szállítására, valamint minden kereskedelmi ügyletben szokásos hitelekre kér engedélyt. Ez lehetővé tenné, hogy beszerezzünk anyagokat és élelmiszereket, melyek nem csak e ciklonok okozta komoly károknak az elhárításához elengedhetetlenek, hanem elősegítenék a szükséges tartalékok feltöltését is tekintettel arra, hogy a ciklonos időszaknak a legveszélyesebb hónapjai még hátra vannak.

Az Egyesült Államoknak ma a lehető legjobb emberiességi gesztusa az lenne, ha végérvényesen feloldaná a blokádot, amint a nemzetközi közösség óriási többsége és az amerikai társadalom jelentős és egyre növekvő rétegei már évtizedek óta követelik.

Ennek hiányában, legalább tegyék rugalmasabbá arra az időre, amit Kuba kért (6 hónap); bármi más nyilvánvaló propaganda és kettős erkölcs lenne.

A Népek Barátsága Kubai Intézete felkéri barátait világszerte, követeljék Washingtontól, hogy hirdetett emberiességi elhivatottságát bizonyítsa világosan és valóságban; felhívjuk Önöket, hogy leplezzenek le minden arra irányuló kísérletet, hogy hazánk igaz és méltóságteljes álláspontjából a médiában hasznot kovácsoljanak, valamint fokozzák küzdelmüket a Kuba ellni népirtó, önkényes és jogtipró blokád ellen.

 

Népek Barátsága Kubai Intézete

Havanna, 2008. szeptember 17.