Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Levél Göncz Kingának, a Magyar Köztársaság külügyminiszterének

2006.10.14
Kép Tisztelt miniszterasszony!
 
Megdöbbenve olvastuk, hogy Ön 2006. október 14-én részt vett Miamiban egy konferencián, amelynek témája „a kubai demokratikus átalakulás” volt. Mi őszintén hiszünk az Ön béke iránti elkötelezettségében, így kötelességünknek érezzük, hogy felvilágosítsuk Önt néhány tényről, amelyek jól jellemzik az Egyesült Államok Kubához való viszonyulását, és amelyekről Önnek nyilvánvalóan nincs tudomása, mert akkor egészen biztosan nem vett volna részt az említett rendezvényen.
            30 évvel ezelőtt, 1976. október 6-án kubai emigráns terroristák (nincs rájuk más szó) felrobbantották a kubai légitársaság Barbadosból Jamaicába tartó utasszállító repülőgépét, amellyel 73 embert gyilkoltak meg, mindenkit, aki a fedélzeten volt, köztük a kubai ifjúsági vívóválogatottat. A nemrégiben nyilvánosságra került információk szerint a CIA már hónapokkal korábban tudott a terrortámadás tervéről. Az elkövetőket név szerint ismerjük. Orlando Bosch, az egyikük, egy tévéműsorban gyakorlatilag a nyilvánosság előtt elismerte tettét, ám felelősség terheli más terrorcselekményekért is, amiket nem szükséges részletezni. Ő ma is büntetlenül, szabadon él a Jeb Bush kormányzósága alá eső Miamiban. Abban a városban, ahol Ön részt vett azon a bizonyos konferencián, ahol nyilvánvalóan a Kuba iránti rokonszenvét kívánta kifejezni. Ebben a városban él Luis Posada Carriles is, aki ellen ugyan jelenleg eljárás folyik a Bevándorlási Törvény megsértéséért, ám ez nem ugyanaz a kategória, mint ha azokért a bombatámadásokért vonták volna felelősségre, amiket kubai szállodák ellen követett el, vagy követtek el mások az ő irányításával a ’90-es években. Eme cselekmények, amelyek újfent tipikus példái a terrorista akcióknak egy olasz turista halálát okozták 1997-ben. Ezekért a cselekményekért Posada Carriles Miamiban megjelenő kubai emigráns sajtóban szintén vállalta a felelősséget. Ezen emberek büntetlensége sajnos azt a korántsem alaptalan feltételezést vonja maga után, hogy ezek a terrortámadások szerves részét képezik az USA Kuba-politikájának, amelyet a kubai forradalom győzelme (1959) óta folytat a szigetország ellen. Az ilyen és ehhez hasonló terrortámadások ártatlan civil kubai áldozatainak száma mára elérte a háromezret. Az Egyesült Államok hatóságai 1998-ban, Miamiban letartóztatták, és súlyos börtönbüntetésre ítélték az az öt kubai hazafit, akik a további vérontást akarták megakadályozni. Ezenkívül az Egyesült Államok 46 éve embertelen kereskedelmi blokád alatt tartja Kubát, amelynek rendkívül súlyos következménye van a kubai civil lakosságra nézve.
            Mindezek alapján úgy látjuk, hogy az USA nyílt erőszakkal és alattomos kiéheztetéssel akarja elérni, hogy Kuba élén újra Amerika-barát vezetés legyen, és ezt elnevezték „a kubai demokratikus átmenet” szorgalmazásának.
           Mivel biztosak vagyunk benne, hogy Ön, hozzánk hasonlóan mélyen elítél mindenfajta terrorista cselekményt, és nem híve annak sem, hogy ártatlan embereket jogtalan szankciókkal súlytsanak, immáron eme tények tudatában arra kérjük Önt, hogy a jövőben ne vegyen részt az Egyesült Államok által támogatott „Kuba-párti” rendezvényen, és ítélje el a Kuba elleni terrortámadások felett szemet hunyó amerikai vezetést, valamint követelje a Kubát sújtó blokád azonnali feloldását.
            Amennyiben további információkat szeretne kapni a levélben leírtakkal kapcsolatban vagy csak Kubáról általában, bármikor készséggel állunk szíves rendelkezésére.
  
Tisztelettel
 
Kupi László
 
A Magyar – Kubai Szolidaritási Társaság elnöke