Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felhívás - 2007

2007.04.19
Felhívás
 
A Magyar – Kubai Szolidaritási Társaságot megdöbbentette az Atlantai Fellebviteli Bíróság 2006. augusztus 9-i döntése, amelynek értelmében megtagadta az 1998-ban letartóztatott és 2001-ben elítélt öt kubai antiterrorista hős ügyének újratárgyalását, és jóváhagyta az ítéleteiket. Azon hősökét, akiket kémkedés vádjával rendkívül súlyos börtönbüntetéssel sújtottak, amiért megpróbálták hazájukat, Kubát és annak ártatlan állampolgárait megvédeni a terroristák támadásaitól, amelyek során immáron mintegy háromezer ember vesztette életét. Erre azért kényszerültek, mert az Egyesült Államok miközben az afganisztáni háborút azzal az elvvel igazolta, hogy egy olyan ország, amelyik terroristákat rejteget, ugyanolyan bűnös, mint maguk a terroristák egy egész Kuba ellen irányuló terrorista hálózatot rejteget Floridában, sőt toborozza, kiképzi és felfegyverzi őket. Amikor pedig Kuba ismételten kérte az USA-t, hogy állítsa meg és tartóztassa le ezeket a terroristákat, teljes tétlenséget és tapasztalt ez ügyben. Így Kuba úgy döntött, hogy egy csoportot küld ide, hogy feltérképezzék a Floridában levő terrorista hálózat tevékenységét, ám amikor már túl közel férkőztek hozzájuk, az FBI közbelépett, és letartóztatta az Ötöket, vádat emeltek ellenük a Kuba ellenes emigráns közösség központjában, Miamiban, és 15 évtől kétszeres életfogytiglanig terjedő börtönbüntetésre ítélték őket. Ezt az ítéletet később megsemmisítették és új tárgyalást írtak ki politikailag független helyszínen, ám egy évvel később 2006 augusztusában újra hatályba helyezték. Eme eljárás ellen a világban tiltakozóhullám indult el a világ minden táján. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Önkényes Fogva Tartásokkal Foglalkozó Munkacsoportja egyhangúlag megállapította, hogy az öt kubai letartóztatása és fogva tartása törvénytelen volt, és teljes mértékben ellentétes a nemzetközi jogszabályokkal. Mind az Amnesty International, mind pedig a Demokratikus Ügyvédek Nemzetközi Szervezete is számos alkalommal tiltakozott írásban az emberi jogok és az amerikai alkotmány az ebben az ügyben történő megsértése ellen. De felemelte szavát mások mellett a brit és ír parlament is, valamint számos neves személy szerte a világon, köztük Harold Pinter, José Saramago, Noam Chomsky, Desmond Tutu, Danny Glover, Manu Chao, Tariq Ali, Istvan Meszaros, Omara Portuondo.
 
A Magyar – Kubai Szolidaritási Társaság követeli az Egyesült Államok kormányától, hogy ismerje fatális tévedését, és azonnal bocsássa szabadon az öt kubai hőst, név szerint Gerardo Hernández Nordelót, René González Sehwerert-t, Ramón Labańino Salazart, Antonio Guerrero Rodríguezt és Fernando González Llort-t. Ezenkívül azt, hogy minden eszközzel akadályozza meg azokat a Kuba elleni támadásokat, amelyeket a területéről induló terroristák követnek el és büntesse meg azokat a személyeket, akik ilyen támadásokat hajtanak végre.
 
Kérünk minden magyar állampolgárt, hogy aláírásával járuljon hozzá, hogy egy nemzetközi kampány keretében Magyarországról is nyomást gyakorolhassunk az amerikai kormányra az öt kubai hazafi ügyében, hogy kiszabadulásukkal egy égbekiáltó igazságtalansággal kevesebb legyen a világon.
 
Szabadságot az öt kubai hősnek!
Börtönbe a terroristákkal!
Igazságot Kubának!
 
 Budapest, 2007. április 19.                    Magyar – Kubai Szolidaritási Társaság