Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Néphatalmi Nemzetgyűlés Nyilatkozata

2008.10.24

 Kép

Október 29-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése megvitatja és szavazásra bocsátja Az Amerikai Egyesült Államok Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi blokádja megszüntetésének szükségessége című határozati javaslatot.

 A közgyűlés egymást követő 16 éve egyre nagyobb és elsöprő többséggel szavazott meg évente hasonló javaslatot, a legutóbbit 184 ország támogatásával 2007. október 30-án. 

Mindazonáltal, amint meggyőzően bizonyítja Kubának a közgyűlésnek készített az elmúlt évi határozatról beszámolója, szokásos arroganciájával az Egyesült Államok nem vett tudomást a nemzetközi közösség kifejezett rendelkezéséről, és nemhogy véget vetne a népirtó politikájának, hanem fokozza, így kísérli meg, hogy kiéheztetéssel és betegségekkel hozzon halált népünkre. Az elmúlt év során a blokád fő irányait megőrizték és megerősítették, ami megnyilvánult Kubával ügyleteket megvalósító vagy olyan vállalatok és pénzügyi intézmények üldözésében és büntetésében, melyek esetleg ilyet végeznének. Ezzel egy időben abban is, hogy a Bush-terv védelmet alatt olyan felforgató cselekményeket szerveznek, fokoznak, amelyek arra irányulnak, hogy a kubai nép által kialakított és megerősített alkotmányos rendet megdöntsék, és hozzálássanak hazánk újragyarmatosításához.   

 A nemzetközi közösség ismeri, hogy pusztító erővel nemrégiben átsöpört Kubán - a még nem végleges vizsgálatok szerint, alapvetően olyan, a lakosságot érzékenyen érintő területeken öt milliárd dollárt meghaladó veszteséget okozó, Ike és a Gusztáv hurrikán, mint a lakásállomány, mezőgazdaság, energiaszektor és az infrastruktúra.  

 A kubai állam együtt népünk óriási többségének elszánt és önfeláldozó erőfeszítéseivel minden energiáját mozgósítja, hogy a lehető legrövidebb időn belül felszámoljuk a károkat, a kubai család hatalmas szükségleteiről gondoskodjunk, több tízezer lakást építsünk vagy újjáépítsünk, valamint az élelmiszer-termelést előmozdítsuk. Mindezt a földkerekség számára kiszámíthatatlan következményekkel járó, pénzügyi válságba sodródott, mai világ nehéz körülményei közepette.

 E titáni küzdelmünkben világszerte számos kormány és nép fejezte ki szolidasítását, melyek nagyszerű gesztussal, sőt néhányan annak ellenére, hogy saját maguk is hiányt szenvednek, felbecsülhetetlen anyagi és erkölcsi értékű adományaikkal és támogatással siettek segítségünkre. A kubai nép, mely kiemelkedő szereplője az együttérzés rendszeres gyakorlatának képes teljes nagyságában átérezni az önzetlen cselekedetek jelentőségét és hálás érte.

 Az Egyesült Államok kormányáról viszont nem mondhatjuk el ugyanezt. Először százezer dollárnyi segítséget ajánlott fel, azzal a feltétellel, hogy in situ mérhessék fel a két hurrikán kárait.  Válaszunk más nem lehetett csak az, hogy semmifajta kárfelmérő bizottságot nem fogadunk, hisz az elmúlt évek során felgyűlt tapasztalataink, lehetővé teszik, hogy biztonsággal, objektíven tudjunk felmérni az ilyen jellegű időjárási jelenségek rombolásait.

Kuba már csak elvi kérdés miatt sem fogadhatott el attól a kormánytól úgynevezett segítségnyújtást, mely a majd 50 éve fennálló bűnös blokádot állandósította.

Kuba senkitől s legkevésbé az Egyesült Államoktól nem kért segítséget.

Igen, Kuba kérte ettől a kormánytól, hogy tegye lehetővé, hogy amerikai vállalatoktól ugyanolyan feltételek mellet vásárolhassunk az ország újjáépítéséhez szükséges eszközöket, mint amilyenekkel e vállalatok a világpiacon értékesítenek. Az Egyesült Államokban sokan, többek között elnökjelöltek, demokrata és republikánus kongresszusi tagok, tekintélyes napilapok, civil és humanitárius szervezetek emelték fel a hangjukat, és kérték az amerikai kormányzattól nem a blokád feloldását, hanem ami egyszerűbb: néhány hónapra tegye rugalmasabbá drákói intézkedéseit, beleértve a tiltást, hogy az országban élő kubaiak Kubába utazzanak, és családtagjainak pénzt utaljanak, aminek – vélik - valóban lenne hatása a kubai nép megsegítésére.

 Az Egyesült Államok kormánya ezalatt megismételte, hogy semmiképpen sem enyhít bűnös politikájának az alkalmazásán. Meggyőzőbb példája a blokád valós célkitűzéseinek nem létezik: a Forradalom megsemmisítése „éhínség és kétségbeesés” előidézésével, hogy a forradalom népi támogatottságát csökkentse, amit el is ismert ez a kormány 1960. április 6-án. Ez a politika, mely nyilvánvalóan kimeríti a népirtás nemzetközi bűntettét, hamarosan már félévszázados lesz.

 Az Egyesült Államok csökönyösségének és fennhéjazásának ellenére Kuba előre lép. A történelem során valaha is ismert legnagyobb hatalom ötven éves agressziói és gazdasági háborúja megtörni a kubai népet soha nem fogja. A küzdelemre nekünk adatott kemény körülmények között tovább dolgozunk az ország helyreállításán és azért, hogy elérjük, amit Martí akart, a teljes igazságot.

 A Kubai Köztársaság Néphatalmi Nemzetgyűlése felhívja a világ minden parlamenti képviselőjét, hogy követeljék az Egyesült Államok kongresszusától és kormányától, hogy feltétel nélkül oldja fel népirtó blokádját, és tartsák tiszteletben a kubai népnek a saját sorsa alakításához fűződő legitim, szuverén jogát.

A Kubai Köztársaság Néphatalmi Nemzetgyűlése Elnöksége

Havanna, 2008. október 13.